N
Gratis bezorging vanaf €100,- *
N
Advies op maat
N
Cursus en training op locatie

Rookmelder tips

Een rookmelder kan je leven redden! Zorg daarom voor voldoende rookmelders in je woning. Zij zullen je tijdig alarmeren wanneer er brand is, hierdoor kun je op tijd je huis verlaten.

Bescherm jouw bezit!

Op 1 juli 2022 treedt voor gebouweigenaren de verplichting in dat alle bouwlagen met een verblijfsruimte én besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen voert, moeten zijn voorzien van een rookmelder.
Maar waarom zou je langer wachten met je huis brandveiliger te maken?

Rookmelders gaan niet onbeperkt mee!

Na 10 jaar is een rookmelder niet meer betrouwbaar. Of het nu gaat om een rookmelder met een losse batterij of een 10-jarige accu, dat maakt geen verschil. Door de ophoping van stof en ander klein vuil neemt de kans op vals alarm toe.  Tevens kan het zo zijn dat de rookmelder helemaal niet meer reageert bij een echte brand!
De meeste mensen denken dat de rookmelder zijn werk blijft doen, zolang je de batterij maar elk jaar vervangt. Dat is dus echt niet waar. Ook is het bij oudere rookmelders, die wel een alarmsignaal geven bij het indrukken van de testknop, niet vanzelfsprekend dat ze alarm geven bij rook of brand.

Waar moet je op letten bij de aankoop van rookmelders?

 • Let op het vereiste CE-label  en EN14604-certificaat (Europese Norm)
 • Bij voorkeur koop je een rookmelder met een testknop, hiermee kun je regelmatig nagaan of de sirene nog werkt.
 • Bepaalde rookmelders zijn voorzien van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 5 of 10 jaar. Ze zijn iets duurder in aanschaf, maar het voordeel is dat je de batterijen gedurende enkele jaren niet hoeft te vervangen.
 • Melders die je met elkaar kunt koppelen, hebben het voordeel dat je de melding overal in huis kunt horen. Kies je toch voor afzonderlijke melders, let er dan op dat de sirene luid genoeg gaat zodat iedereen in huis tijdig het alarm hoort.

Hoe moet ik rookmelders onderhouden?

 • De rookmelders moeten regelmatig onderhouden en getest worden. Bij voorkeur gebeurt dit maandelijks. Je kan er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om iedere eerste maandag van de maand de brandbeveiliging  in huis te controleren. Druk (indien aanwezig) de testknop even in om na te gaan of de sirene het nog steeds naar behoren doet. Wanneer het toestel op batterijen werkt,  kan het zijn dat de sirene niet luid genoeg of helemaal niet meer gaat. In dat geval vervang je de batterij door een nieuwe.
 • Veel rookmelders werken op batterijen, het is moeilijk in te schatten hoe lang batterijen mee gaan. Daarom is het goed om de batterijen regelmatig te controleren en te vervangen. Wij adviseren dit op een vast tijdstip in het jaar te doen. 
 • Maak de rookmelder regelmatig schoon, door ze te ontdoen van stof met bijvoorbeeld een stofzuiger. Zuig de gaten waar de rook doorheen moet komen en de zijkanten van de melder schoon.
 • Uiteraard mag je de rookmelder nooit overschilderen of de luchtgaten bedekken.
 • Gebruik de blauwe stofhoes bij (verbouwings-)werkzaamheden waarbij veel stof vrij komt, zo bescherm je de rookmelder tegen het binnendringen van bouwstof.

Wat zijn slimme rookmelders?

Slimme rookmelders waarschuwen niet alleen door middel van een geluidssignaal, maar laten je ook op andere manieren weten dat er brand is.
‍Zo kan je worden gebeld, een push melding krijgen op je telefoon of een e-mail ontvangen waarin precies wordt aangegeven waar er in huis rook, brand of een temperatuurstijging gemeten is.

De Cavius 2100RF, 2106RF en de Cavius 2201RFM  zijn draadloos koppelbaar met meerdere Cavius rookmelders, hittemelders watermelders. Als er één afgaat, gaat de rest ook af. Deze koppelbare rookmelder is echt zeer eenvoudig te koppelen met andere melders (met 1 druk op de knop). Met de Cavius Smart Home Hub is deze melder ook ‘slim’ te maken en via Wifi aan te sluiten.

Een rookmelder ophangen zonder te boren

Een rookmelder ophangen zonder boren is gelukkig ook mogelijk. Het is dan wel afhankelijk van welke rookmelder je koopt. Check  voor aankoop de diverse montagemogelijkheden van de melders.

Waar moet je rookmelders plaatsen?

 • Plaats rookmelders op plaatsen waar de weg vrij moet zijn om de woning veilig te kunnen verlaten. Denk hierbij aan de hal, overloop en ieder trapgat in huis (op elke verdieping tegen het plafond).
 • Zorg dat de rookmelder in het midden van het plafond hangt, op circa 50 cm van alle muren.
 • Voor een betere beveiliging plaats je ook rookmelders in iedere slaapkamer, in de woonruimte of andere verblijfsruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen zoals telefoons, tablets en fietsaccu’s.

 

Waar moet je een rookmelder juist niet hangen?

 • Plaats een rookmelder niet in de buurt van ramen, deuren en ventilatiekappen.
 • Boven de verwarming.
 • In de badkamer en keuken komt veel stoom en warme lucht vrij. Bijvoorbeeld tijdens het douchen en koken, hierdoor kan de rookmelder in alarm komen.
 • Plaats een rookmelder niet in de buurt van lampen, fittingen en elektriciteitsdozen. De elektrische impulsen kunnen de rookmelder storen.
 • De garage kun je beter voorzien van een hittemelder. Het starten van de auto, brommer of scooter kan een rookmelder al af laten gaan.