Bescherm jouw bezit!

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis en ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt moet zijn voorzien van een rookmelder.
Maar waarom zou je langer wachten met je huis brandveiliger te maken?

Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht voor iedereen om hieraan te voldoen:

  • Aanwezigheid van een rookmelder op iedere bouwlaag voor bestaande bouw.
  • Rookmelders dienen iedere 10 jaar vervangen te worden, ze zijn dan niet meer betrouwbaar. Een rookmelder heeft een maximale levensduur van 10 jaar. De reden hiervan is, dat een rookmelder in de loop van tijd vuil wordt van binnen. Vaak staat deze ‘einde levensduur datum’ op de melder zelf vermeld. 
  • Zowel koop- als huurwoningen en zowel bestaande- als nieuwbouw moeten hieraan voldoen.
  • De verplichting geldt ook voor besloten ruimtes die dienen als vluchtroute.


Wat betekent dit voor jou?

Heb je al werkende rookmelders hangen op elke verdieping en zijn deze niet ouder dan tien jaar? Dan heeft deze wetswijziging voor jou geen gevolgen. Heb je nog géén rookmelders, wij hebben verschillende rookmelders die kunnen worden geïnstalleerd om jouw huis te beschermen. Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde rookmelder komen te hangen. Op een zolder die niet als verblijfsruimte dient, is een rookmelder niet verplicht.  Als jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, dan moet je daar ook een rookmelder ophangen.

In tegenstelling tot bij nieuwbouwwoningen waar de wet al vanaf 2003 van kracht is, worden er geen eisen gesteld aan de doorkoppeling van de melders. Voor bestaande bouw zijn rookmelders op batterijen al voldoende, ze hoeven niet te zijn aangesloten op het 230V / elektriciteitsnet.