Tips voor een koolmonoxidemelder

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste koolmonoxidemelder (CO-melder)? Neem hiervoor gerust contact met ons op via het contactformulier.
Koolmonoxide wordt ook wel CO genoemd, het is een gevaarlijk gas en staat bekend als ‘sluipmoordenaar’. Dit komt doordat het gas niet door jouw zintuigen wordt waargenomen, omdat het niet zichtbaar is. Je kunt het ook niet ruiken of proeven. Ook in campers, caravans en boten is er kans op een koolstofmonoxide vergiftiging. Let op het kan ook via de buren jouw woning binnen komen!

Waar plaats je de koolmonoxidemelder?

  • In een ruimte met een verbrandingstoestel.
  • Elke voorbeelden van mogelijke CO-bronnen in een woning:
    cv-ketel, (open-)haard, (gas-)kachel, geiser, boiler, combiketel, fornuis/gasstel, gasoven, barbecue, aggregaat en motorvoertuig.
  • Naast de bronruimte is het dus zeker zinvol om ook de slaapkamer(-s) te voorzien van een koolmonoxidemelder. Koolmonoxide kan zich met de luchtstromen door het huis verspreiden, zo’n luchtstroom kan net de melder in de bronruimte missen.
  • Per type koolmonoxidemelder kan de montageplaats verschillen. Kijk hiervoor op de bijgeleverde gebruiksaanwijzing.
  • Je beveiligt je huis het beste door op iedere verdieping een CO-melder te hangen. Heb je er maar één, plaats deze dan op de verdieping waar je slaapt. 

Waar moet je op letten als je een koolmonoxidemelder koopt?

  • Let op de norm NEN-EN 50291 deze staat op de verpakking, hierdoor weet je zeker dat je een goed apparaat koopt wat aan alle wettelijke eisen voldoet.
  • Kijk ook naar de levensduur van de batterij, per product staat aangegeven hoe lang deze ongeveer mee gaat. Je kunt kiezen voor een apparaat waarbij de batterij tot wel 10 jaar mee gaat. 

Hoe kan ik de koolmonoxidemelders zelf testen?

  • Net zoals bij rookmelders en hittemelders, is het belangrijk om je koolmonoxidemelder regelmatig te testen. Je kan dit doen door de testknop van je koolmonoxidemelder enige seconden in te drukken. Je hoort het alarm vanzelf afgaan. Ook is het mogelijk de koolmonoxide melder te testen met een speciaal daarvoor ontworpen spuitbus (test gas).