Koppelbare rookmelders

Bij gewone rookmelders gaat alleen de rookmelder af die de rook heeft gedetecteerd, met als gevolg dat het alarm alleen in de ruimte te horen is waar de brand is ontstaan. Maar wat als je op dat moment niet in de buurt van die kamer bent, waardoor je het alarm niet kan horen? Het kan ook voorkomen dat de rookmelder beneden in alarm komt en jij boven lekker ligt te slapen, kan jij de rookmelder dan horen? Als dit niet zo is, dan zou dit gevaarlijke situaties op kunnen leveren.

Gelukkig hebben we een eenvoudige oplossing. Met koppelbare rookmelders wordt het alarm van alle rookmelders die in huis aanwezig zijn geactiveerd, zodat je op tijd en overal in huis gewaarschuwd wordt bij brand. Dit geldt ook voor als je meerdere melders in huis wilt ophangen, zorg er dan voor dat de melders aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Je wordt eerder gewaarschuwd en hebt dus een grotere overlevingskans.

Je kan koppelbare melders delen met bijvoorbeeld je buren of een mantelzorgwoning. Zo ontdek je nog eerder een brand en kun je elkaar waarschuwen en helpen.

Rookmelders kunnen ook onderling gekoppeld worden met bijvoorbeeld hittemelders en CO-melders.

Cavius-rookmelder