Melders voor doven of slechthorenden

Bij slechthorenden, doven en ouderen kan het voorkomen dat een gewone rookmelder niet gehoord wordt. Dit kan een onveilig gevoel geven, vooral de gedachte dat de brandmelding niet of niet tijdig opgemerkt wordt. Er zijn voor doven en slechthorenden speciale rookmelders en accessoires ontworpen die draadloos kunnen worden gekoppeld aan een rookmelder. Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken of je op tijd gewaarschuwd wordt. Deze zijn ook ideaal voor mensen die erg diep slapen en ouderen.

Voorbeelden hiervan zijn de trilplaat of de Stroboscooplicht. De trilplaat kan je bijvoorbeeld onder je kussen leggen op je bank of bed. Door de trillingen wordt je direct gewaarschuwd als er brand uitbreekt, zodat je snel kunt vluchten. Het Stroboscooplicht plaats je in de leefruimte en geeft felle lichtflits signalen.

Let op: deze accessoires hebben geen detectie mogelijkheid. Je kan dit draadloos koppelen aan de Fire Angel Wi-Safe 2 brandmelder. Ze worden pas geactiveerd als ze een signaal van de rookmelder ontvangen.

Wek- en waarschuwingssystemen voor doven en slechthorenden komen bij een aantal zorgverzekeraars voor vergoeding in aanmerking. We adviseren je voorafgaand van de aankoop contact op te nemen met uw zorgverzekering.